16.11.2010

Tunnelma.

Pidän asioista, joista lähes 25-vuotiaan yliopisto-opiskelijan ei kuuluisi pitää. Tai ainakaan niitä ei saisi myöntää. Pidän mm. Taylor Swiftistä, Rihannasta ja September Issue-dokumentista. Taylor Swiftistä pidän, koska hän tavoittaa kappaleissaan sellaisia viattomia, ihania ja satuttavia tunteita, joita ihastumiseen ja rakastamiseen ikään katsomatta kuuluu. Minua ei niinkään kosketa perusamerikkalaiset tyttö-tapaa-pojan- tarinat, vaan se viaton tunnelataus ja murtunut tunnelma, jonka Taylorin ääni ja countrymusiikin letkeys saavat aikaan. Myös Rihanna valloittaa tunnelmalla. En ehkä voi samastua Rihannan kiiman ja väkivallan täyteisiin lyriikoihin, mutta nautin hurjasta temmosta ja tietynlaisen hikeä virtaavan hetken tavoittamisesta. September Issue toimii tunnelmansa vuoksi. Elokuvan verkkainen tahti, pari vahvaa persoonallisuutta ja tunne siitä, että näkee jotain salaista ja varjeltua ottavat valtaansa.

Saan usein enemmän irti tunnelmista kuin tarinoista. Elokuva voi kertoa sydäntäsärkevää tarinaa vereslihalla, mutta jos en pysty tavoittamaan tarinan tunnelmaa, jää kokemus usein tyhjäksi. Kaipaan tunnetta, sillä tunne, oli se sitten innostuneisuus, jännitys, ilo, suru tai hämmennys, jää mieleen. Tunnelman voivat luoda aivan yksinkertaiset asiat, kuten osuva puvustus, hassu äänimaailma, kylmä väritys tai onnistunut sivuhahmo. Myös tietynlainen musiikki iskee juuri tunnelmansa, ei hienon sanoman tai kitarariffien ansiosta. Tietystä musiikista vain tulee sellainen olo, että haluaa juosta tähtien alle metsään, rutistaa lujasti tyynyä tai hikoilla strobovalojen loisteessa. Tämän olon voi saada aikaan kokonainen levy, kappale tai vain hieno c-osa.

Myös elokuva The American valloitti tunnelmallaan. Kummallinen yhdistelmä italo-fiilistelyä, slaavilaista melankoliaa ja vanhan miehen tuskaa luovat ehjän elokuvan katoavasta miehestä. Ohjaaja Anton Corbjnin musiikkivideotausta näkyy hienojen tunnelmien ja hiljaisuuden nappaamisena pieniksi hetkiksi. Goerge Clooney on jälleen onnistunut valinta vanhuutta ja tehtyjä valintoja pakenevana miehenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti