13.6.2011

Lars Von Trier: Melancholia.

Tanskalainen Lars Von Trier on yksi aikamme harvoja auteur-ohjaajia. Auteur-ohjaajat tekevät elokuviaan tinkimättömästi omien visioidensa ja mieltymyksiensä mukaan, yleisön, tuottajien tai suuryhtiöiden mielipiteistä välittämättä. Näille ohjaajille elokuva on taidelaji, joka kuvastaa heidän omaa vahvaa taiteellista näkemystään siitä millainen tarinankerronnan väline elokuva on. Muita tunnettuja auteur-ohjaajia ovat mm. Terrence Malick, Stanley Kudrick, Alfred Hitchcock sekä Aki Kaurismäki.

Von Trierin parin vuoden takainen Antichrist oli hätkähdyttävän vahva ja visuaalisuudessaan vastenmielinen elokuva vakavasta masennuksesta. Myös ohjaajan uusi elokuva Melancholia käsittelee lamauttavaa masennnusta ja sen vaikutuksia. Elokuvan ensimmäisessä osassa, Hollywoodin tanskalaisimman näköisen näyttelijän Kirsten Dunstin esittämä, masennuksesta kärsivä Justine hajoaa hääpäivänään ja ajelehtii ympäri siskonsa järjestämiä juhlia lohtua ja toivoa etsien. Toisessa osassa Justinen sisko Claire yrittää selvitä maailmanlopusta, vääjäämättömästä kuolemasta ja toivottomuudesta. Itsekin vakavaa masennusta sairastavan Trierin elokuva on enemmänkin kaksi erillistä elokuvaa; ensimmäinen kuvaa sairaan ihmisen ahdinkoa ja toinen lopun vääjäämättömyyttä.

On sääli, että ohjaajan lapselliset natsi-kommentit Cannesissa varastivat huomion Trierin hienolta elokuvalta. Visuaalisesta virheettömän kaunis elokuva rakentaa mielenkiintoisen kontrastin ihmismielen järjettömyyden sekä painostavan, mielikuvituksellisen maailmanloppu- tunnelmoinnin välille.

Photobucket

ps. Ja etteivät perusasiat unohtuisi: Skargråååårrhhdd!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti