15.2.2011

Perhe on pahin.

Sosiologit mietiskelevät, että perheen merkitys on nykymaailmassa vähentynyt. Perhekoot ovat pienentyneet, yhteydenpito sukupolvien välillä on vähentynyt ja aikaa perheelle on yhä vähemmän. Nykymaailmassa itsenäiset yksilöt rakentavat omaa elämäänsa ja minuuttaan valitsemistaan palasista, eivätkä pakottavat sukulaissuhteet sovi valinnanvapautta korostavaan ideologiaan.

Hollywood kuitenkin uskoo perheen elinvoimaisuuteen ja niihin biologisiin siteisiin, jotka juurtavat meidät kiinni toisiin ihmisiin. The Fighter ja Rabbit Hole kertovat perheestä, kumpikin omalla tavallaan.

Photobucket

David O. Russellin The Fighter mässäilee valkoisella roskasakilla. Nyrkkeilijä "Irish" Micky Ward kasvaa narkkari veljensä varjossa ja avustuksella lupaavaksi nyrkkeilijäksi ja lopulta tähdeksi. Elokuvan suurempi tarina kertoo kuitenkin perheen alkukantaisesta voimasta. Vaikka juuri kammottava white trash-äiti ja sisäsiittoisen oloiset sisarukset vetävät Mickya alaspäin, niin lopulta juuri perheen antama tuki, turva ja rakkaus tuovat elokuvalle onnellisen lopun. Vaikka Mickya näyttelevä Mark Wahlberg tekee kaikessa fyysisyydessään jopa herkän roolisuorituksen, on hienojen näyttelijäsuoritusten täyttämän elokuvan tähti Dicky-veljeä esittävä Christian Bale. Langanlaihaksi itsensä laihduttanut lepakkomies on paitsi fyysisesti myös psyykkisesti pelottavan kokonaisvaltainen kotiseudun maanisena ex-sankarina.

Pulizer palkittuun näytelmään perustuva Rabbit Hole käsittelee lapsen kuolemaa viisaasti, lämpimästi ja yllättävällä keveydellä. Lapsen menetys järkyttää Nicole Kidmanin ja Aaron Eckhartin esittämän pariskunnan keskiluokkaista beigeutopiaa lopullisesti ja kumpikin pyrkii käsittelemään asiaa omalla tavallaan. Uuden perheen kaltaisen hauraan yksikön hajoaminen rikkoo muutakin kuin sydämen. Valtava suru rikkoo parisuhteen ja muuttaa yhdessäolemisen ja rakastamisen sääntöjä.

Photobucket

Terveisiä kotipuoleen!

ps. Rakastan Nicole Kidmania. Hänen läsnäolossaan on samanaikaisesti jotain lumoavan luontevaa ja Hollywoodin kulta-ajan tähtien glamouria. Ja Rabbit Holessa jopa otsa on tunteella mukana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti