1.3.2010

Oscars.


Tänä sunnuntaina palkitaan viime vuoden parhaita amerikkalaisia elokuvia Oscar-gaalassa. Tänä vuonna systeemi on hieman muuttunut ja Parhaan Elokuvan-palkinnon saajaksi on ehdolla peräti 10 elokuvaa.

Avatar: James Cameronin 2 MILJARDIA dollaria tuottanut scifiseikkailu.

The Blind Site: Sandra Bullockin tähdittämä urheiludraama.

District 9: Oscar-raati yllätti minut todella tällä valinnalla. Upea, tuore ja ajatuksia herättävä scifielokuva.

An Education: Kirjailija Nick Hornbyn käsikirjoittama draama. Carey Mullgan on ihana.

The Hurt Locker: Kathryn Bigelown ohjaama pienimuotoinen elokuva pomminpurkajien arjesta Irakissa.

Inglorious Basterds : Tarantinon riehakas "sotaepookki" natsien tappamisesta.

Precious : Vuoden 2009 indiehitti onnettoman elämänsä keskellä kamppailevasta 16-vuotiaasta Preciousista.

A Serious Man: Coenin veljesten outo elokuva perheestä ja juutalaisuudesta.

Up : Pixarin upea animaatio ikääntymisestä, yksinäisyydestä ja suuresta seikkailusta.

Up in the Air : Junon ohjanneen Jason Reitmanin sympaattinen elokuva miehestä elämänmuutoksen keskellä.

Kaikki ennakkoveikkaukset ja aikaisemmat palkintogaalat viittavat siihen, että kamppailu parhaan elokuvan palkinnosta käydään Avatarin ja Hurt Lockerin kesken. Molemmilla elokuvilla on yhdeksän ehdokkuutta. Oma suosikkini on Up, joka oli mielestäni viime vuoden paras elokuva. Valitettavasti Hollywood on vanhoillinen, ja animaatiot käsitetään vieläkin vain lasten elokuviksi eikä ymmärretä, että animaatio voi olla alusta myös kypsille ja iästä riippumatta katsojia koskettaville elokuville.

Ohjaajakategoriaan tuo lisämaustetta se, että ehdolla olevat Kathryn Bigelow ja James Cameron ovat entinen aviopari. Kannustan Kathrynia voittoon, sillä voittaessaan hän olisi ensimmäinen nainen, joka on palkittu Parhaan Ohjaajan-palkinnolla.

Naisten pääosapatsaan tulee luultavasti voittamaan Sandra Bullock elokuvasta The Blind Site. Miessivuosapalkinto taas menee itävaltalaiselle Cristoph Walzille elokuvasta Inglorious Basterds, jossa hän esittää nerokkaasti sadistista natsikenraalia. Muissa kategorioissa voi olla luvassa yllätyksiä.

Jännityksellä odotan myös millainen meno on gaalan juontavilla Alec Balwinilla ja Steve Martinilla. Miesten huumori nimittäin eroaa toisistaan aika lailla. Toisaalta Martin on komedian vanha pieru ja Alec Baldwinin charmi toimii ainakin 30 Rockissa.

kuvat: Tavis Coburn

2 kommenttia:

  1. Haluaisin nähdä noista leffoista about kaikki, mut en oo nähny yhtäkään, surkeeta. Varsinki toi precious kuulostaa hyvältä.

    VastaaPoista
  2. Precious saa Suomen ensi-iltansa nyt tulevana perjantaina. Itse ainakin olen menossa katsomaan sitä heti, koska Oscareita jännitetään jo sunnuntaina.

    VastaaPoista